Horchata de Chufas | Erdmandel-Horchata

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[deutsche Version]

As some of you might know, I was in Spain, and said I would write about it… you know, vegan food, cities, and nice places. First off, I didn´t forget, but I just kept going with my normal routine, because I have sooo many recipes and pictures and trials that I want to post. But what I will tell you about today is a traditional recipe, quite popular in Spain (and probably other places, with regional variations).

Horchata de Chufas, which is the spanish name for Tigernut Milk (in Catalan it is called Orxata, but I think the pronounciation is the same or similar) is a rich, sweet and creamy milk. The first time I had it was in a café in Granollers with a friend, she ordered Granizado de limon (something like a drinkable lemon sorbet) and Horchata. Even though I liked both, the Horchata was my favourite. Mostly because I just love tigernuts 🙂 I have used them in many things, like this lovely creation: a rustic apple pie with coconut, raisins and pumpkin pie spices (click on the pictures to be taken to the post).

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What I love about chufas is that they are mildly sweet and have a lovely nutty flavour. It is very nice in granola or pie crusts, or anything that wants to satiate and nourish. They´re very healthy, have a high energy content of starch, fat, sugar, and protein, contain several vitamins and minerals, are supposed to help with conditions like heart disease, are suitable for diabetics, and the list goes on… I just love them, and you should, too 🙂 oh, and they are, of course, glutenfree.

Back to the Horchata de Chufas. It is a beverage – much like a nut milk – that is smooth, creamy, sweet and just divine. If you have ever tried it, you will know what I mean. After the first taste in that café in Granollers, I wanted to recreate it at home. So I looked on the internet, and there are many recipes out there. Horchata is a collective term for a drink that, depending on the region, can be made from almonds, sesame seeds, rice, barley or tigernuts. Onto the recipe!

Horchata de Chufas – Tigernut Milk

  • 0.6 l water
  • 100g tigernuts/Chufas*
  • sugar to taste*

Soak tigernuts for up to 2 days (in the fridge, so it doesn´t ferment). Discard the soaking water, add 0.6 ml water and blend until as smooth as possible. I used a soy milk maker, but it should work with any blender – just blend it into a paste and then squeeze out the liquid through a cheesecloth/nutmilk bag/kitchen towel or very fine sieve. Keep the pulp to use in baked goods, fudge, truffles, or add it to granolas.

* Some tips:

Tigernuts may be hard to find where you live. But it is well worth the effort, I promise. You will thank me as soon as you have tried this amazingness^^

Sweetener: optional, chufas are already sweet on their own. You can use any kind of sweetener that you like.

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Wie manche von euch vielleicht wissen, war ich in Spanien, und ich hatte gesagt, dass ich darüber berichten werde… ihr wisst schon, veganes Essen, Städte und schöne Orte. Zuallererst möchte ich sagen, ich habe es nicht vergessen, aber ich bin die normale Routine gefahren, weil ich sooo viele Rezepte und Experimente habe, die ich gerne posten möchte. Heute gibts ein traditionelles Rezept, recht beliebt hier in Spanien (und anderswo vermutlich auch, mit regionalen Variationen):

Horchata de Chufas, die spanische Bezeichnung für Erdmandel-Milch (in Catalan heißt es Orxata, aber die Aussprache dürfte ähnlich oder gleich sein) ist eine gehaltvolle, süße und cremige Milch. Ich hatte dieses Getränk zum ersten Mal in einem Café in Granollers, eine Freundin bestellte Granizado de limon (so etwas wie ein trinkbares Zitronensorbet) und Horchata. Und obwohl ich beide mochte, war die Horchata mein Favorit. Größtenteils weil ich Erdmandeln einfach liebe 🙂 ich habe sie für viele Sachen verwendet, wie z.B. in dieser schönen Kreation: einem rustikalen Apfelkuchen mit Kokos, Rosinen und weihnachtlichen Gewürzen (klicke auf eins der Bilder, um zum Post zu gelangen).

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Was ich an Erdmaneln liebe, ist die milde Süße, und der schöne nussige Geschmack. Sie eignen sich gut für Müsli, Kuchenboden oder so ziemlich alles, was nähren und sättigen soll. Sie sind sehr gesund, haben einen hohen Energiegehalt an Stärke, Fett, Zucker und Protein, enthalten verschiedene Vitamine und Mineralstoffe, sollen wohl mit Herzerkrankungen und anderen Leiden helfen, sind diabetikerfreundlich, und vieles mehr… ich liebe sie einfach, und das solltet ihr auch 🙂 und sie sind natürlich glutenfrei.

Zurück zur Horchata de Chufas. Ein Getränk – ähnlich wie Nussmilch – welches samtig, cremig, süß und einfach toll ist. Wenn du es probiert hast, wirst du wissen, was ich meine. Nach meiner ersten Kostprobe im Café in Granollers wollte ich herausfinden, wie/ob man es zuhause machen kann. Also habe ich im Internet nachgeschaut, und viele Rezepte gefunden. Horchata ist ein Sammelbegriff für ein Getränk, welches, je nach Region, aus Mandeln, Sesam, Reis, Gerste oder eben Erdmandeln hergestellt wird. Und nun zum Rezept!

Horchata de Chufas – Erdmandelmilch

  • 0.6 l Wasser
  • 100g Erdmandeln/Chufas*
  • Zucker nach Geschmack*

Weiche die Erdmandeln bis zu 2 Tage in Wasser ein (im Kühlschrank, damit sie nicht fermentieren). Gieße das Einweichwasser ab, füge 0.6 ml Wasser hinzu und püriere, bis es so fein wie möglich ist. Ich hatte eine Sojamilch-Maschine zur Verfügung, aber es sollte mit jedem Mixer gehen – püriere es zu einer Paste, und dann drücke die Flüssigkeit heraus. Das geht mit Käsetuch/Nussmilch-Tasche/Küchentüch oder einem feinen Sieb. Hebe den übriggebliebenen “Brei” auf – man kann ihn gut zu Backwaren, Toffees, Pralinen/Trüffel oder Müsli geben.

* ein paar Tipps:

Erdmandeln können, je nach Standort, schwer zu finden sein. Aber ich verspreche, dass es die Mühe wert ist. Ihr werdet mir danken, wenn ihr dieses leckere Getränk probiert habt^^

Süße: optional, Erdmandeln haben eine eigene, milde Süße. Ihr könnt jedes gewünschte Süßmittel nehmen, das ihr mögt.

8 thoughts on “Horchata de Chufas | Erdmandel-Horchata

  1. I think your recipe should read .6 liter not .6 ml which would be a very small amount. I hope to try this when I can find tiger nuts. Thanks for the info.

    1. yes, of course^^ thanks for the heads up. You can find tigernuts in health food shops, specialty/foreign food stores or the internet. Apparently they are pretty easy to grow at home, so when you find them, you could plant them and see how it goes.

  2. I’ve been meaning to try horchata in Spain, they have it everywhere on the streets, but they are not vegan 😦 I tried a vegan horchata (but it had stevia) from the grocery store in Spain, but it tasted bad.

    1. Had the same today, the store-bought tasted so strange to me. This recipe tasted exactly like the one I had in the café, really smooth, and sweet. And it definitely does not need any leche^^

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