Happycake (GF) | Teff Maismehl Kuchen (GF)

Happycake: teff cornmeal cake with chestnut coconut cream Happycake: teff cornmeal cake with chestnut coconut cream Happycake: teff cornmeal cake with chestnut coconut cream Happycake: teff cornmeal cake with chestnut coconut creamHappycake: teff cornmeal cake with chestnut coconut cream. Nina, waiting to dig into the cake :)

[deutsche Version]

This was a cake for a birthday and I was confident enough to try and make an experiment as the first try. It turned out perfectly 🙂 Cornmeal teff cake with coconut chestnut cream. It is hard to describe the taste, but it was sooo yummy^^ kinda like a coffee cake, but without coffee. Dark, fluffy, slightly caramelized, the cornmeal shines through beautifully and the coconut chestnut cream takes it to another level 🙂 feel free to modify the flours, and use what you have available. I had to use many different ones, because my flour stocks are slowly running out, and at the moment I can´t buy any more.

And happycake because it was a happy day and I was happy because the experiment worked and the sun was shining 🙂

Cornmeal Teff Cake with Coconut Chestnut Cream (GF) – roughly after this recipe

Dry Ingredients

  • 3/4 cup very fine cornmeal (the yellow meal)
  • 1/2 cup + 2 TBS cornstarch (the white starch)
  • 1/4 cup teff flour
  • 3/4 cup sugar
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp salt

Wet Ingredients

  • 1/2 cup soy buttermilk = 1/2 cup soy milk and 1 tsp lemon juice, set aside to curdle for 5 minutes
  • 2 Tb ground flaxseeds, mixed with 6 Tb hot tap water, set aside to thicken for 5 minutes
  • 90 g vegan margarine, melted in a pan
  • 1 Tb freshly squeezed lemon juice
  • 1 Tb finely grated lemon zest

Coconut chestnut cream

  • coconut milk
  • chestnut spread

Preheat the oven to 350°F (180°C) and grease a cake tin. Mix the dry and the wet in two different bowls. Mix the dry and the wet, pour into the cake pan and bake for 40 minutes (or less, depending on your oven). Let cool in the pan for 10-20 minutes, then take it out and leave to cool on a wire rack.

I had some coconut milk left over (about one cup) from making a chocolate ganache. I mixed it with a chestnut spread I bought (chestnut puree, sugar, vanilla – you could easily make that yourself with cooked chestnuts, sugar and vanilla, in a blender). I then served the still warm cake with the cream on the side. It was lovely 🙂

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Ein Geburtstagskuchen und ich war mutig genug, als ersten Versuch ein Experiment zu starten. Es hat super geklappt 🙂 Maismehl-Teff-Kuchen mit Kokos-Maronen-Creme. Schwer, den Geschmack zu beschreiben, aber er war seeeehr lecker^^ wie ein Kaffeekuchen ohne Kaffee. Dunkel, fluffig, leicht karamellisiert, das Maismehl war auch gut wahrzunehmen und die Kokos-Maronen-Creme setzte dem Ganzen die Krone auf 🙂 ihr könnt gerne andere Mehle verwenden. Ich habe viele verschiedene Mehle verwendet, weil mein Vorrat langsam zur Neige geht und ich hier keine neuen kaufen kann.

Maismehl-Teff-Kuchen mit Kokos-Maronen-Creme (GF) – ungefähr nach diesem Rezept

Trockene Zutaten

  • 3/4 cup feines Maismehl (das gelbe Mehl)
  • 1/2 cup + 2 EL Maisstärke (die weiße Stärke)
  • 1/4 cup Teffmehl
  • 3/4 cup Zucker
  • 2 TL Backpulver
  • 1 TL Natron
  • 1/4 TL Salz

Nasse Zutaten

  • 1/2 cup Soja-Buttermilch = 1/2 cup Sojamilch und 1 TL Zitronensaft, verrühren und 5min stehen lassen
  • 2 EL gemahlene Leinsamen, mit 6 EL heißem Leitungswasser, verrühren und 5min stehen lassen
  • 1 EL Zitronensaft
  • 1 EL Zitronenschale

Kokos-Maronen-Creme

  • Kokosmilch
  • Maronencreme

Ofen auf 350°F (180°C) vorheizen und eine runde Kuchenform einfetten. Vermische die trockenen und nassen Zutaten in zwei verschiedenen Schüsseln. Vermische alles, gib den Teig in die Kuchenform und backe ihn für 40 Minuten (oder weniger, vom Ofen abhängig). Lass ihn 10-20min in der Form, dann lass ihn auf einem Gitter abkühlen.

Ich hatte Kokosmilch übrig (ca. 1 cup) von einer Schokosauce. Ich habe es mit einer Maronencreme vermischt, die ich gekauft habe (Maronenpüree, Zucker, Vanille – könnte man also mit gekochten Maronen, Zucker und Vanille und einem Mixer gut selber machen). Ich habe den Kuchen warm serviert, mit der Creme zum drübergeben. War lecker 🙂

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