Chocolate Peanut butter Cupcakes | Schoko-Erdnuss-Cupcakes

[deutsche Version]

I´ve wanted to make chocolate peanut butter cupcakes for a long time 🙂 a soft and fluffy chocolate base, not too sweet… smooth and peanutty buttercream… and a surprise filling of homemade strawberry sauce to balance out the cream. It doesnt get any better 🙂

Chocolate peanut butter Cupcakes, about 18

Chocolate Base | Peanut buttercream | Strawberry Sauce filling

Chocolate Cupcakes after this recipe

  • my changes: I used Schär glutenfree cake flour, and halved the sugar.

Strawberry filling

  • Let 400g frozen strawberries defrost, then cook in a pot until the strawberries have fallen apart, and it gets a bit more creamy. Do not sweeten it. Then push the strawberries through a fine sieve to filter out the seeds.

Peanut buttercream, after this recipe

  • 142 g vegan butter
  • 142 g coconut oil
  • about 80g powdered sugar
  • 115 g peanut butter
  • 1 vanilla pod, scraped

There was peanut buttercream leftover (about half), I froze the rest. Next time halve the recipe. But the taste? Amazing 🙂

Completion

Bake cupcakes and let cool. Cook the strawberry sauce. Make a hole in the cupcakes (with an apple corer). Fill every hole with strawberry sauce. Whip up the buttercream, and use a piping bag to swirl it on top of the cupcakes.

 


Schoko-Erdnuss-Cupcakes wollte ich schon lange mal machen. Der Boden weich und fluffig, nicht zu süß. Die Creme luftig und erdnussig, und eine Überraschungsfüllung selbstgemachter Erdbeersauce als fruchtig-saurer Kontrast zur Creme. Besser gehts nicht 🙂

Schoko-Erdnuss-Cupcakes, ca. 18 Stk.

Schokoboden | Erdnuss-“butter”creme | Erdbeersauce

Schokocupcakes nach diesem Rezept

  • meine Veränderungen: Schär glutenfreier Mehlmix, und Zuckermenge halbiert.

Erdbeerfüllung

  • 400g gefrorene Erdbeeren tauen lassen und aufkochen lassen, bis eine sämige Sauce entsteht. Nicht süßen. Dann durch ein Sieb streichen, um die Samen rauszufiltern.

Erdnuss-“Butter”-creme, nach diesem Rezept

Es war Erdnussbuttercreme übrig (ca. die Hälfte), den Rest habe ich eingefroren. Das nächste Mal Rezept halbieren. Geschmacklich? Umwerfend.

  • 142 g Alsan
  • 142 g Kokosöl
  • ca. 80g Puderzucker
  • 115 g Erdnussbutter
  • 1 Vanilleschote, ausgekratzt

Zusammensetzung

Cupcakes backen und abkühlen lassen. Erdbeersauce kochen. Mit einem Apfelkernausstecher die Cupcakes aushöhlen. Mit einem kleinen Spritzbeutel die Cupcakes füllen. Buttercreme aufschlagen, und mit Spritzbeutel aufdressieren. Fertig 🙂

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