Strawberry Cream Cake | Erdbeersahnetorte

[deutsche Version]

Strawberry cakes are among my favourite cakes. One version – which was my birthday cake for many years as a child – was the german Erdbeerkuchen. Sponge cake, vanilla custard and strawberries on top. Simple and delicious.

This one was a bit more elaborate. It was the birthday cake for my little brother, who turned 8. A crunchy graham cracker type crust, topped with whipped cream (with yoghurt and white chocolate) and as many fresh strawberries as I could fit on the cake. A chilled cake on a warm day. It was heavenly.

Strawberry Cream Cake with white chocolate

glutenfree graham cracker crust | whipped cream with yoghurt&white chocolate | strawberries

Glutenfree “Graham Cracker” Crust, adapted from here

Ingredients:

  • 140g Schär Saltis (or other glutenfree cookies or crackers)
  • 80g vegan butter (I used Alsan)

Directions:

Melt the butter. Pulverise the cookies/crackers in a blender and mix with the melted butter. Grease a 20cm round springform pan and press the crust into it. Bake at 150°C for 10 minutes or chill until further use. I like to bake it, because it holds up a bit better, but both works.

Whipped cream with white chocolate, adapted from here (german recipe)

My variation: I doubled the cream from the original recipe, but that wasn´t necessary. I followed the recipe, but the melted white chocolate solidified as I was mixing it with the whipped cream. So the cream was less creamy, and more lumpy. But it was very warm when I served it, and the cream fit well with the crust and the slight crunch of the strawberry seeds. Next time I will try to get it smooth – the consistency will be better, and it will look better, too. But it tasted amazing 🙂

Final layers

  • glutenfree crust
  • some strawberry jam
  • halved strawberries around the outside,  whole strawberries inside
  • fill cream into piping bag, squeeze into the corners around the strawberries, cover with the rest of the cream, then level with a spatula
  • puree fresh strawberries with some jam – as a mirror
  • cut strawberries in circles (up vertically), arrange around the outside
  • 8 strawberries in the middle
  • grated white chocolate for decoration

Erdbeerkuchen gehört zu meinen absoluten Favoriten. Jahrelang habe ich ihn mir als Geburtstagskuchen gewünscht. Biskuitboden, Vanillepudding und Erdbeeren obendrauf. Einfach und lecker.

Dieser war etwas aufwendiger, ein Kuchen zum 8. Geburtstag meines kleinen Bruders. Ein fester Keksboden, Schlagcreme with Joghurt und weißer Schokolade, und so viele Erdberen, wie draufpassten. Ein kühler Kuchen an einem heißen Tag. Es war himmlisch.

Erdbeersahnetorte mit weißer Schokolade

glutenfreier Keksboden | Creme mit Joghurt&weißer Schokolade | Erdbeeren

Keksboden, nach diesem Rezept

Zutaten:

  • 140g Schär Saltis (oder andere glutenfreie Kekse oder Cracker)
  • 80 g vegane Butter (ich habe Alsan genommen)

Zubereitung:

Butter schmelzen. Kekse im Mixer fein mahlen, dann mit der Butter mischen. Eine runde 20cm Springform einfetten, und den Boden hineindrücken. Bei 150°C für 10min backen, oder einfach kühlstellen. Ich backe ihn lieber, weil er dann etwas stabiler wird, aber es geht beides.

Schlagcreme mit weißer Schokolade, nach diesem Rezept

Meine Variation: Habe die Creme gedoppelt (wäre nicht nötig gewesen). Hab mich exakt ans Rezept gehalten, aber leider ist die geschmolzene weiße Schokolade fest geworden während ich sie reingerührt habe. Somit wurde die Masse weniger cremig und mehr “stückig”. Da es aber beim Servieren sehr warm war, und der knusprige Keksboden sowie die Erdbeeren mit den Samen auch leicht knirschten, hat es gepasst. Beim nächsten Mal darauf achten, dass die Schokolade sich verteilt. Bessere Konsistenz, und auch optisch hübscher. Geschmeckt hat er aber trotzdem 🙂

Aufbau

  • Keksboden
  • etwas Erdbeermarmelade
  • Erdbeeren (halb aufgeschnitten um den Rand), Rest mit ganzen Erdbeeren gefüllt
  • Creme in Spritzbeutel und in die Ecken gedrückt, glattgestrichen
  • frische Erdbeeren püriert, und mit etwas Marmelade angedickt – als Spiegel
  • Erdbeeren von unten angeschnitten, Kreise um den Rand
  • 8 Erdbeeren in die Mitte, als Blume (weil Herman 8 geworden ist)
  • weiße Schokoladensplitter als Deko
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