Chocolate Ganache Tarts | Schokoladenganache-Tartelettes

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[deutsche Version]

Look at how cute these are! Honestly, who can say no to mini cookie tartelettes filled with delicious creamy chocolate ganache? I certainly can´t. That´s why in one the pictures of the mini slices there is a bit missing🙂

The inspiration for these tarts came from Lauren Caris Cooks. The recipe looked nice and simple, so I just wanted to try it. But as I usually wind up doing, I changed a lot of the recipe, so that´s what I will post here. If you want to see the original, just go to her page🙂

Daily MOFO Favs!

Veganized Pepper Steak / govegga
Rosemary Stuffed Mushrooms / msvegan
Breakfast Potato Nests / tartes-and-recreation
Pulled Jackfruit & Pinto Bean Nachos / one-sonic-bite
Vegan Cheesy Hash Brown Potatoes / neatandnutritious

Here are the changes I made to the original recipe:

  • for the 150g cookies I used 100g Schär Spekulatius and 50g Schär Cereal Biscuits, because I couldn´t find vegan&glutenfree digestives
  • I used a lot less sugar in the crust, because the cookies were already sweet enough
  • I doubled the amount of ganache, because my torte tins were about 12cm wide, and the recipe stated either four 7,6cm torte tins or one 22,8cm torte tin
  • That also gave me the opportunity to make two milk chocolate and two dark chocolate tarts, because a) I love milk chocolate and b) I would definitely have enough filling for my tart cases. I did have leftover ganache, which I just poured into ice cube trays.
  • Since I used bigger tartelette pans, the crust to chocolate ratio was heavier on the chocolate than in the original recipe. Which I loved🙂 but if you want more crust and less chocolate filling, stick to the torte tin sizes stated below.

Chocolate Ganache Tarts (adapted from here)

  • 150g vegan & gf cookies
  • 85 g vegan butter
  • 20g sugar
  • 120 ml coconut milk
  • 150 g rice milk chocolate
Instructions:
  1. Preheat the oven to 190°C.
  2. Crush the biscuits into fine crumbs and mix with the sugar. Melt the vegan butter and add to the crumb mixture. Mix until everything is well combined.
  3. Take either four 7,6cm torte tins or one 22,8cm torte tin. Press the mixture to the edges of the tin using your hands.
  4. Bake for 7 minutes and remove from the oven. (as I didn´t have baking beans I used rice to prevent it from rising). Let the cases cool completely.
  5. Chop up the chocolate into small chunks and place in a heatproof bowl. Heat the coconut milk in a small saucepan until just boiling, then add it to the chocolate and let sit for 1 minute. After a minute, stir the mixture until the chocolate is completely melted and you have a smooth, glossy mixture.
  6. Divide evenly between the torte tins and smooth using the back of a spoon. Allow to set in the fridge for at least 4 hours.

_______________________________

Schaut nur, wie niedlich diese Mini-Tartelettes sind. Ehrlich, wer kann zu Keksboden mit leckerer cremiger Schokoladenganache schon nein sagen? Ich jedenfalls nicht. Deswegen fehlt in einem der Fotos der kleinen Tartelette-Stückchen auch eine Ecke🙂

Die Inspiration für diese Tartelettes kam von Lauren Caris Cooks. Das Rezept klang gut, und einfach, also hab ichs ausprobiert. Aber – wie so häufig – habe ich fast das ganze Rezept abgeändert, und deswegen poste ich es hier. Für das Original klickt hier🙂

Tägliche MOFO Lieblinge!

Veganized Pepper Steak / govegga
Rosemary Stuffed Mushrooms / msvegan
Breakfast Potato Nests / tartes-and-recreation
Pulled Jackfruit & Pinto Bean Nachos / one-sonic-bite
Vegan Cheesy Hash Brown Potatoes / neatandnutritious

Das sind meine Änderungen:

  • für die 150g Kekse habe ich 100g Schär Spekulatius und 50g Schär Cereal Biscuits genommen, weil ich keine anderen veganen&glutenfreien Kekse finden konnte
  • ich habe deutlich weniger Zucker genommen, da ich die Kekse schon süß genug fand
  • ich habe die Menge der Schokoladenganache verdoppelt, weil meine Tartelett-Förmchen ca. 12cm breit waren, aber im Rezept entweder vier 7,6cm Förmchen oder eine 22,8cm Form verlangt wurden
  • so konnte ich zwei Füllungen machen: mit Milchschokolade und dunkler Schokolade,  weil ich a) Milchschokolade liebe und b) auf diese Weise genug Füllung für die 4 Tarte-Förmchen hatte. Die restliche Ganache habe ich in Eiswürfelförmchen gefüllt.
  • Da ich größere Förmchen verwendet habe, war das Verhältnis von Ganache zu Keksboden mehr schokoladig. Und ich fands toll🙂 aber wenn ihr mehr Boden und weniger Schokolade möchtet, dann nehmt die Tartelette-Größen, die unten im Rezept stehen.

Schokoladen-Ganache-Tarteletts (frei nach diesem Rezept)

  • 150g vegane & gf Kekse
  • 85 g vegane Butter
  • 20g Zucker
  • 120 ml Kokosmilch
  • 150 g Reismilchschokolade
Anleitung:
  1. Ofen auf 190°C vorheizen.
  2. Die Kekse fein vermahlen und mit dem Zucker vermischen. Die Butter schmelzen und mit dem Keks-Mehl vermischen.
  3. Nehmt entweder vier 7,6cm Förmchen oder eine 22,8cm Form. Drückt die Keksmasse mit den Fingern gleichmäßig glatt und an den Seiten hoch.
  4. Für 7 Minuten backen. Da ich keine Backbohnen hatte, habe ich Reis genommen, damit der Boden nicht aufgeht. Die Tarteletts vollständig abkühlen lassen.
  5. Schokolade hacken und in einer hitzebeständige Schüssel geben. Die Kokosmilch in einem kleinen Topf zum Kochen bringen, dann über die Schokolade gießen. 1 Minute stehen lassen, dann umrühren, bis die Schokolade geschmolzen ist.
  6. Gleichmäßig auf die Tarteletts verteilen, evtl. mit dem Löffel glattstreichen. 4h im Kühlschrank fest werden lassen.

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