Peanut Buttercream & Chocolate Pie | Erdnuss-Schoko-Tarte

Chocolate Peanut Butter Tart Chocolate Peanut Butter Tart Chocolate Peanut Butter Tart
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[deutsche Version]

If youve followed my blog for a while you might´ve noticed that I love peanut butter. I´ve made chocolate ice cream, PB&J raspberry cupcakes, a snickers mousse torte, soft peanut butter & jam cookies, peanutbutter oat bars, and even the curry vermicelli soup had some peanut butter in it.

And this tart is right on board with that love obsession🙂 Definitely not a diet food, but very tasty. The crust was nice and firm, and slightly chocolatey. Then airy, fluffy peanut buttercream. And the creamy chocolate topping was excellent.

Anyway, I found the recipe on kevinandamanda, saw the pictures and just had to veganise it. So I did. And here it is.

Peanut Butter & Chocolate Tart, adapted from here

Crust

  • 330g vegan glutenfree cookies (I used 150g Schär digestives, 125g Schär chocolate wafers)
  • 8 tbsp melted butter (I used Alsan)

PB Buttercream

  • 175 g vegan butter, room temperature
  • 420 g creamy peanut butter
  • about 100g powdered sugar (to taste)

Creamy chocolate topping

  • 110g soy cream
  • 220g chocolate (used about 180g rice milk chocolate plus the rest dark chocolate – just because I ran out of milk chocolate mid-recipe)
  • 2 tbsp peanut butter

Instructions:

Blend or crush cookies into a fine powder. Melt the butter, mix both and press it into a greased springform pan. Freeze crust for 10 minutes until set.

Add butter, peanut butter and powdered sugar to a bowl of a stand mixer, and beat until smooth and fluffy. Spread onto the cookie base in a smooth layer and freeze again.

Place the chocolate and peanut butter in a heat-proof bowl over a waterbath, and heat the soy cream in a pot. When it is boiling, add it to the bowl with the chocolate and peanut butter. Let sit for 5 minutes, then whisk until smooth. Pour the chocolate layer over the peanut buttercream. Refrigerate at least 1 hour until ready to serve.

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Wenn Ihr meinen Blog schon ne Weile lest, ist euch bestimmt aufgefallen, dass ich Erdnussbutter liebe. Ich habe Schokoladen-Eiscreme, Erdnuss-Himbeer-Cupcakes, eine Snickers-Mousse-Torte, weiche Erdnuss-Marmelade-Kekse und Erdnuss-Hafer-Riegel gemacht, und sogar meine Curry-Vermicelli-Suppe enthielt etwas Erdnussbutter.

Und dieser Kuchen passt super dazu🙂 definitiv Diät-ungeeignet, aber seeeehr lecker. Der Boden war fest und leicht schokoladig. Dazu luftige, weiche Erdnuss-Buttercreme. Und eine cremige Schokoschicht obendrauf. Einfach zum Reinlegen lecker^^

Das Rezept ist von kevinandamanda, und als ich die Fotos sah, musste ich es einfach veganisieren. Also hab ichs gemacht. Und hier ist es.

Erdnuss-Schokoladen-Tarte, leicht abgewandelt nach diesem Rezept

Boden

  • 330g glutenfreie vegane Kekse (ich habe 150g Schär “Digestives” und 125g Schär “Schokowaffeln” genommen
  • 8 EL geschmolzene Butter (ich habe Alsan genommen)

Erdnuss-Buttercreme

  • 175 g vegane Butter (Raumtemperatur)
  • 420 g Erdnussbutter
  • ca. 100g Puderzucker (nach Geschmack)

Schokocreme

  • 110g Sojasahne
  • 220g Schokolade (ich habe ca. 180g Reismilchschokolade genommen, den Rest dunkle Schokolade – weil die Reismilchschokolade während des Rezeptes alle wurde)
  • 2 EL Erdnussbutter

Anleitung:

Die Kekse zu einem feinen Pulver zermahlen. Butter schmelzen, beides vermischen und in eine gefettete Springform drücken. Für 10min tiefgefrieren, bis es fest wird.

Erdnussbutter, Butter und Puderzucker in einem Standmixer aufschlagen, bis die Creme luftig und weich ist. Auf den Boden geben und glattstreichen. Erneut in den Tiefkühler stellen.

Die Schokolade und Erdnussbutter in eine hitzefeste Schale über einem Wasserbad geben. Die Sahne in einem Topf erhitzen. Sobald sie kocht, über die Schokolade gießen. 5 min stehen lassen, dann verrühren, bis alles vermischt ist. Über die Erdnussschicht gießen und glattstreichen. Mindestens 1h in den Kühlschrank stellen bevor sie serviert wird.

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