Vegan MOFO Day 1 – PBJ Raspberry Cupcakes | Erdnuss-Himbeer-Cupcakes

PBJ Raspberry Cupcakes PBJ Raspberry Cupcakes PBJ Raspberry Cupcakes
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[deutsche Version]

Welcome to this years vegan Mofo! Tons of new blogs to discover. Wonderful photos and recipes to marvel at. 30 days of vegan food. Here we go🙂

Let me just start by saying this is my new favourite cupcake. I love it even more than chocolate and that is saying something^^ when I made them I had to keep my boyfriend (and myself) from eating the whole batch. They´re that good. Soft and moist vanilla cupcakes, filled with raspberry sauce, and topped with the most fluffy, airy, mousse-y peanut buttercream you will ever taste. When you bite into the cupcake, the slightly sour raspberry sauce bursts through the sweetness of the vanilla cake and the peanut butter mousse just tops it off perfectly. So if you want something people will go crazy over, look no further. This is one cupcake to seriously rival the first place chocolate usually gets🙂 go make it. Like, now.

Also, it is best eaten at room temperature. You can store it in the fridge, but make sure it is not cold when you eat it, cause the peanut buttercream hardens and is not as nice. And you don´t wanna miss out on that gorgeously creamy fluffiness. Can you tell I´m in love with this?🙂

I can´t take credit for the recipes, though. These are the ones I used:

Vanilla Cupcake Base (this recipe) – only change I made was to use a glutenfree all purpose flour mix by Schär. Doves Farm should work lovely, too. Or make your own.

Peanut Butter Frosting (adapted from HERE)

  • 284g shortening, room temperature
  • 284g margarine, room temperature
  • ca. 220g powdered sugar, sifted (I used less than the original recipe)
  • seeds of one vanilla pod
  • 170g (or more) peanut butter

Lazy Raspberry Sauce

For this raspberry sauce I used about 200g of frozen raspberries, heated in a pot with some strawberry juice until the berries had broken down (water works too). Then I strained them through a sieve (optional; just to remove the seeds). Then I added about 5 tbsp of strawberry jam to thicken it. You can use raspberry jam, if you like, but I didnt have any. Also by using frozen (unsweetened) raspberries, it stays a bit sour and balances out the sweetness of the cupcake and buttercream🙂

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Willkommen zum vegan Mofo dieses Jahres! So viele neue Blogs zum Entdecken. Wunderschöne Fotos und Rezepte. 30 Tage voll mit veganem Essen. Und los gehts🙂

Zuallererst möchte ich sagen, dass diese Cupcakes mein neuer Favorit sind. Ich mag sie mehr als Schokolade, und das soll was heißen^^ als ich sie gebacken habe, musste ich meinen Freund (und mich selbst) davon abhalten, das ganze Blech auf einmal zu essen. So lecker sind sie. Weiche und saftige Vanillecupcakes, gefüllt mit Himbeersauce, und dekoriert mit der luftigsten, moussigen und fluffigsten Erdnussbuttercreme, die ihr je kosten werdet. Wenn man in den Cupcake beißt, gleicht die leicht saure Himbeersauce die Süße der Erdnussbuttercreme aus. Es passt einfach super zusammen. Dies ist ein Cupcake, der Schokolade den üblichen ersten Platz durchaus streitig machen kann🙂 und jetzt los, backt euch ein paar Cupcakes^^

Achso, sie sind bei Raumtemperatur am Besten. Man kann sie im Kühlschrank aufbewahren, aber man sollte sie nicht kalt essen, weil die Buttercreme dann fester wird, und nicht so schön weich ist. Und die wundervoll cremige Luftigkeit solltet ihr euch nicht entgehen lassen. Ist euch schon aufgefallen, dass ich dieses Rezept toll finde?🙂

Es sind allerdings nicht meine Rezepte. Folgende habe ich genommen:

Vanille-Cupcake-Teig (dieses Rezept) – ich habe eine glutenfreie Mehlmischung genommen (Schär). Doves Farm sollte auch gut klappen. Oder mach deine eigene🙂

Erdnuss-Buttercreme (leicht verändert nach diesem Rezept)

  • 284g Kokosfett, Raumtemperatur
  • 284g Margarine, Raumtemperatur
  • ca. 220g Puderzucker (ich habe weniger Zucker als im Originalrezept genommen)
  • 1 Vanilleschote
  • 170g Erdnussbutter (oder mehr)

Himbeersauce

Ca. 200g gefrorene Himbeeren, im Topf mit etwas Wasser oder Saft gekocht, bis die Beeren weich sind. Durch ein Sieb streichen (optional, nur um die Samen rauszuholen). Ca. 5EL Erdbeermarmelade dazu – zum Andicken. Himbeermarmelade geht auch, hatte ich aber nicht da. Durch die gefrorenen (ungesüßten) Himbeeren bleibt die Sauce etwas sauer, und gleicht so die Süße des Cupcakes aus🙂

4 thoughts on “Vegan MOFO Day 1 – PBJ Raspberry Cupcakes | Erdnuss-Himbeer-Cupcakes

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