Vegan Mofo Day 15 – Banana Beignets & Lemon Curd | Bananen-Beignets & Zitronencreme

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[deutsche Version]

These beignets are dangerously good. So good I don´t even know what to do with myself. We had them with lemon curd and that´s just… no words. A crispy exterior, a soft and fluffy inside and the tangy and creamy lemon curd to finish it off. Oh. My. I´m in trouble🙂

And really. The lemon cream is absolutely wonderful. Just the right balance of sweet and sour, and velvety smooth. It´s out of this world. Dangerous that it is both simple to make and incredibly delicious… you can use it as a cream for layer cakes, or smear on Muffins, or bread, or pancakes… whatever you want.

By the way, how are you doing? Still enjoying the mofo? Let me tell you, I am. It´s halfway through and I feel so inspired. I see so many new recipes every day, and all the blogs and the lovely people behind them that just makes it. Onto the second half of this years vegan month of food!

And to the fellow mofoers – still sticking to your theme? Managing to post as much as you wanted? Anything else you want to share? I wanna hear from you🙂

Daily Mofo Favs!

Miso Noodle Soup – mydarlingvegan
Shepherd’s Pie – by buntesveganesleben
Blueberry Cheesecake in a Jar – by vegancookaholic
Creamy leek soup with garlicky bagel croutons – by Rosie’s vegan kitchen
GF Almond & Chocolate Fudge Mini Cakes ‘Amandine au chocolate’ – by thevegancookiefairy

Banana Beignets & Lemon Curd

Beignetsthis recipe

  • 2 very ripe bananas
  • 1/3 cup sugar
  • 1,5 cups flour mix (see below)
  • 1 tsp. baking powder
  • 1 pinch nutmeg
  • 1 pinch cinnamon
  • ½ cup soy creamer
  • Vegetable oil for frying

I used the following flour blend:
1,5 cups rice flour
1,5 cups starch
1/2 cup buckwheat flour
1/2 cup chestnut flour

Mash the bananas with a fork. Add the rest of the ingredients and mix well. Heat the oil in a deep fryer (or just a pot). When it is hot, use a spoon to drop in the dough. Fry until browned, then take them out with a slotted spoon and drain on paper towels.

Lemon Curd – after this recipe

  • 1 cup fresh squeezed lemon juice
  • 1/2 cup water
  • 1 1/2 cup sugar
  • 4 Tblsp cornstarch
  • Zest of 1 lemon
  • 2 Tbsp vegan butter

Whisk everything except the butter together (cold). Then heat it in a pot and add butter. Make sure you stir, so it doesn´t stick. When it gets creamy (about 1 min), its done.

By the way: if you´re not into lemon, these beignets also fit incredibly well with applesauce. Or chocolate spread. Or anything, really.

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Diese Beignets sind gefährlich. Und lecker. So lecker, dass ich nicht weiß, was ich mit mir anfangen soll. Wir haben sie mit Zitronencreme gegessen, und das ist einfach… keine Worte. Außen knusprig, innen weich und luftig, und die saure und samtige Zitronencreme dazu. Meine Güte. Ich bin in Schwierigkeiten🙂

Und wirklich. Die Zitronencreme ist einfach wundervoll. Genau die richtige Balance von süß und sauer, und so cremig. Es ist unglaublich. Und gefährlich, wie leicht man sie machen kann, weil sie so lecker ist… als Creme für Kuchen, oder Aufstrich für Muffins, oder Brot, oder Pfannkuchen… was immer ihr wollt.

Und übrigens, wie geht es euch? Genießt ihr noch den Mofo – veganen Monat des Essens? Also ich schon. Es ist jetzt Halbzeit, und ich bin so inspiriert. Ich sehe jeden Tag neue Rezepte, und die schönen Blogs, und dahinter die Leute, die sie schreiben, und es ist so schön. Auf in die zweite Runde des diesjährigen vegan month of food!

Und an die anderen MoFoer – wie gehts mit eurem Mofo-Thema voran? Schafft ihr es, so viel zu posten, wie ihr euch vorgenommen hattet? Oder habt ihr sonst etwas auf dem Herzen? Ich möchte von euch hören🙂

Tägliche Mofo-Favoriten!

Miso Noodle Soup – mydarlingvegan
Shepherd’s Pie – by buntesveganesleben
Blueberry Cheesecake in a Jar – by vegancookaholic
Creamy leek soup with garlicky bagel croutons – by Rosie’s vegan kitchen
GF Almond & Chocolate Fudge Mini Cakes ‘Amandine au chocolate’ – by thevegancookiefairy

Banana Beignets & Zitronencreme

Beignetsdieses Rezept

  • 2 sehr reife Bananen
  • 1/3 cup Zucker
  • 1,5 cups Mehlmischung (siehe unten)
  • 1 tsp. baking powder
  • 1 pinch nutmeg
  • 1 pinch cinnamon
  • ½ cup soy creamer
  • Vegetable oil for frying

Ich habe folgende Mehlmischung genommen:
1,5 cups Reismehl
1,5 cups Stärke
1/2 cup Buchweizenmehl
1/2 cup Kastanienmehl

Zerdrücke die Bananen mit einer Gabel. Vermische es mit den restlichen Zutaten. Erhitze das Öl in einer Fritteuse (oder einfach einem Topf). Wenn es heiß ist, “tropfe” mit einem Löffel den Teig hinein. Frittiere die Bällchen, bis sie leicht gebräunt sind, dann nimm sie mit einer Schaumkelle heraus, und lass sie auf Küchenpapier abtropfen.

Zitronencreme – nach diesem Rezept

  • 1 cup frisch gepresster Zitronensaft
  • 1/2 cup Wasser
  • 1 1/2 cup Zucker
  • 4 EL Stärke
  • abgeriebene Schale einer Zitrone
  • 2 EL vegane Butter

Vermische alles außer der Butter mit einem Schneebesen. Dann erhitze die Mischung in einem Topf und gib die Butter hinzu. Stetig rühren, damit es nicht klumpt. Wenn es cremig wird (nach ca. 1 min), ist es fertig.

Ach und übrigens: wenn ihr keine Zitrone mögt, passt Apfelmus auch gut zu den Beignets. Oder Schokoaufstriche. Oder so ziemlich alles^^

10 thoughts on “Vegan Mofo Day 15 – Banana Beignets & Lemon Curd | Bananen-Beignets & Zitronencreme

  1. Beignets and lemon curd? Yes, please!!! I’ve never had a beignet, but have always dreamed of how light and delicious they would be. Plus, lemon curd is always a win.

    So far I’ve still managed to stick to my international/ethnic food theme. Mondays = dinner, Thursdays = dessert and Saturdays = breakfast, plus other stuff thrown in. I’ve only missed one day so far. So glad you’re inspired! Are you sticking with your initial theme too or are you going with what inspires you on any given day?

    1. oh you have to try, it may blow your mind. Well, my theme is not a real theme – it´s simply alternating between sweet and savoury – and I´ve managed to post every day so far🙂

  2. ooh I’m excited about your lemon curd recipe. That is something I’ve had no success trying to recreate since going vegan and I used to love it on toast!

    1. Since I dont bake with wheat flour, I don´t know. But you can try🙂 might have to adjust the liquids in the recipe. Let me know how it goes🙂

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