Vegan MoFo Day 1 – Strawberry Cake | Erdbeertorte

Welcome everyone, to this years Vegan Month of Food 2014!

(für Deutschsprachige: Überspring den Text und gehe direkt zu den Fotos. Darunter ist ein Link zur deutschen Version)

For everyone who doesn´t know what that is: for the whole of September 2014 bloggers all over the world will post every day (or every other day) about everything and anything vegan. For more information, click here. I can´t wait to marvel at the abundance of new blogs, interesting recipes and mouthwatering photos, and discovering fellow food bloggers, and a whole bevy of vegan posts every day. Can you tell I´m excited?

What that means for this blog: basically I will do what I always do – which is post recipes that I either invented or tested. Every single day until the end of september. 50/50 sweet and savoury. Starting with sweet!

This lovely strawberry cake I made as a birthday present. And it was gooood. And you should make it. A fluffy sponge cake base, topped with homemade strawberry jam, creamy vanilla custard, and strawberry slices. Delicious, and pretty, too.

So, without further ado… pictures!🙂 And the recipe below.

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[deutsche Version]

Strawberry Custard Cake

Sponge Cake  – this recipe

  • 1 1/2 cups flour (I used 3/4 cup rice flour, 1/4 cup chestnut flour, ½ cup cornstarch)
  • 1 cup sugar
  • 1/3 cup oil
  • 1 cup water
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1 tablespoon vinegar

Preheat oven to 180°C. Oil and grease a round cake tin. Mix the dry ingredients together in a large bowl. Using a mixing jug, beat the oil, vinegar, vanilla and water together. Mix well. Combine wet and dry ingredients and when mixed through beat with a wooden spoon for a couple of minutes. Pour the batter into the prepared tin. The mixture should be the consistency of a thick batter. Cook 45-60 minutes (baking time varies, depending on your oven, and the size of the cake pan). When cooked, remove the cake from the oven and allow the cake to cool in the tin for 5-10 minutes before turning out to cool.

Vanilla Cream Custard – after this recipe

  • 3 Tbsp cornstarch (I used more)
  • 3 Tbsp sugar
  • 3 cups soy milk
  • 1 vanilla pod
  • 100g vegan butter (I used Alsan)
  • 1 pkg rice cream (vegan whipped cream)

And this is where I deviated from the original. I used a lot more cornstarch, and added vegan butter and 1 pack of rice cream (solid) at the end. The result was a quite firm and creamy custard, similar to what I imagine pastry cream (crème pâtissière) would be like. Of course you can just make the custard like in the original recipe.

The rest is assembling. When everything had cooled down, I topped the cake with homemade strawberry jam, vanilla custard, and finally strawberry slices. Enjoy!

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Willkommen, zum Vegan Month of Food 2014!

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Für jeden, der nicht weiß, was das ist: für den ganzen Septembermonat posten Blogger aus der ganzen Welt jeden Tag (oder jeden zweiten Tag) über vegane Dinge. Mehr Informationen hier (englisch).

Ich kann es kaum erwarten, die Riesenmenge neuer Blogs zu bestaunen, interessante Rezepte, verführerische Fotos und andere Blogger zu entdecken, sowie jeden Tag neue Posts über vegane Sachen zu lesen. Ich freue mich schon total🙂

Für diesen Blog heißt das: ich poste hier wie immer Rezepte, die ich entweder kreiere oder austeste. Jeden Tag bis der September vorbei ist. 50/50 süß und herzhaft. Und ich fange mit süß an!

Diesen leckeren Kuchen gabs als Geburtstagsgeschenk. Und er war guuuuut. Und ihr solltet ihn auch machen. Einen luftigen Biskuitboden, mit selbstgemachter Erdbeermarmelade, Vanille-Sahne-Pudding und Erdbeeren. Köstlich, und hübsch außerdem.

Und ohne weitere Worte zu verlieren, das Rezept!

Erdbeer-Pudding-Torte

Tortenbodendieses Rezept

  • 1 1/2 cups Mehl (ich habe 3/4 cup Reismehl, 1/4 cup Kastanienmehl und ½ cup Stärke genommen)
  • 1 cup Zucker
  • 1/3 cup Öl
  • 1 cup Wasser
  • 1 TL Backpulver
  • 1 TL Natron
  • 1 TL Vanille
  • 1 EL Essig

Ofen auf 180°C vorheizen. Eine runde Tortenform einfetten. In einer Schüssel die trockenen Zutaten vermischen. In einem Krug das Öl, Essig, Vanille und Wasser vermischen. Dann die nassen zu den trockenen Zutaten geben, und für ein paar Minuten gut vermischen. Teig in die vorbereitete Form gießen. Die Konsistenz sollte dickflüssig sein. Für 45-60min backen (Backdauer hängt von dem Ofen und der verwendeten Kuchenform ab). Wenn der Kuchen fertig ist,  eine Weile in der Form lassen, und dann auf einem Gitter abkühlen lassen.

Vanille-Sahne-Pudding – nach diesem Rezept

  • 3 EL Stärke (Ich habe mehr genommen)
  • 3 EL Zucker
  • 3 cups Sojamilch
  • 1 Vanilleschote
  • 100g vegane Butter (ich habe Alsan genommen)
  • 1 pkg vegane Schlagsahne (meine war reisbasiert)

Und hier habe ich mich nicht ans Rezept gehalten. Ich habe viel mehr Stärke genommen, und am Ende noch vegane Butter und vegane Schlagsahne hinzugegeben. Das Ergebnis war ein recht fester und cremiger Pudding, der, wie ich meine, der crème pâtissière recht ähnlich sein dürfte. Aber ihr könnt natürlich das Originalrezept nehmen.

Der Rest ist dann Montage^^ (wenn alles abgekühlt ist). Kuchenboden, selbstgemachte Erdbeermarmelade, Vanillepudding, und Erdbeerscheiben. Guten Appetit!

8 thoughts on “Vegan MoFo Day 1 – Strawberry Cake | Erdbeertorte

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