Vegan MoFo Day 7 – Caramelised Banana Dessert (GF) | Karamellisierte Bananen (GF)

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Caramelised Banana Dessert with Lemon Curd Caramelised Banana Dessert with Lemon CurdCaramelised Banana Dessert with Lemon Curd

[deutsche Version]

This was probably one of the easiest desserts I have made. Caramelised banana with lemon curd… so creamy, sweet, tangy… and you don´t even need that many ingredients. Make sure you make the lemon curd ahead of time (best would be the day before), because it needs some time cooling down. Since I made it for a group of people, I used 10 bananas. But you can use less, of course^^

Caramelised Banana (GF)

  • bananas
  • some oil
  • cinnamon (optional)

I started with slicing the banana and frying them in a wok. That helped a lot with caramelisation of the sugar in the bananas, but also it started to stick to the pan, and created a big mess^^ which was when I oiled a baking dish, put the bananas in, some cinnamon on top, and baked in the oven for about 45 mins  at the highest heat – but I had an oven that did not get very hot, because, well, it was a very old and very bad oven. So in your oven it might just take 20 mins at 180°C or so. Test it. You don´t really want to bake them, it´s just supposed to create a caramelly, slightly crunchy top, just with the sugars that occur naturally.

Lemon Curd (GF) – this recipe

  • 1/2 cup freshly squeezed lemon juice
  • 1/4 cup water
  • 3/4 cup sugar
  • 2 tbsp cornstarch
  • Zest of 1 lemon
  • 6 tbsp almond milk
  • 1 tbsp vegan margarine

Whisk together lemon juice, water, sugar, cornstarch, and lemon zest in a saucepan. Place on the stove on medium heat and continue to whisk until the mixture comes to a boil. Allow mixture to boil for 1 minute without stirring. Remove saucepan from heat and stir in almond milk and margarine. Cool to room temperature and then refrigerate in an airtight container for 8 hours or overnight before using.

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Das ist wahrscheinlich eines der einfachsten Rezepte, die ich je gemacht habe. Karamellisierte Bananen und “lemon curd” (eine in England sehr beliebte Zitronencreme)… so cremig, süß, sauer… und man braucht nicht besonders viele Zutaten. Macht die Zitronencreme am besten eine Tag vorher, weil sie Zeit zum Abkühlen braucht. Ich habe dieses Dessert für eine Gruppe gemacht, also 10 Bananen genommen. Aber ihr könnt natürlich weniger nehmen^^

Karamellisierte Bananen (GF)

  • Bananen
  • etwas Öl
  • Zimt (optional)

Ich fing damit an, die Bananen in Scheiben zu schneiden und im Wok zu braten. Das war sehr gut zur Karamellisierung, aber es fing an, in der Pfanne anzubacken und erzeugte eine große Sauerei^^ also fettete ich eine Backform ein, gab die Bananen hinein, etwas Zimt obendrauf und buk es für 45 min bei größter Hitze – aber ich hatte auch einen Ofen, der nicht sehr heiß wurde, weil, naja, es halt ein sehr alter und sehr schlechter Ofen war. In eurem Ofen könnte es also nur 20 min bei 180°C brauchen. Testet es aus. Sie sollen nicht wirklich gebacken werden, es soll nur eine karamellisierte, leicht knusprige Kruste erzeugen, mit den natureigenen Zuckern in den Bananen.

Lemon Curd (Zitronencreme) (GF) – dieses Rezept

  • 1/2 cup frisch gepresster Zitronensaft
  • 1/4 cup Wasser
  • 3/4 cup sugar
  • 2 EL Stärke
  • Zeste einer Zitrone
  • 6 EL Mandelmilch
  • 1 EL vegane Margarine

Verrühre mit einem Schneebesen Zitronensaft, Wasser, Zucker, Stärke und Zitronenzeste in einem Topf. Bringe es unter Rühren zum Kochen. Lass es eine Minute ohne Rühren kochen. Nimm den Topf von der Herdplatte und füge Mandelmilch und Margarine hinzu. Rühre es gut um, dann lass es erst auf Raumtemperatur, dann im Kühlschrank für 8h (oder über Nacht) abkühlen.

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