Sticky Toffee Pudding (GF) | Karamell-Biskuitkuchen (GF)

Sticky Toffee Pudding Sticky Toffee Pudding

[deutsche Version]

Now for a treat that I have long avoided to make. I don´t really know why, because it is not complicated, fancy, or too laborious. I am talking about sticky toffee pudding (an english dessert, traditionally a fluffy sponge cake with different spices, dates and tea, drenched in toffee(caramel)sauce ). I have never had it before, so I don´t really know if it is actually like the real thing. But also I don´t care, because it was so tasty🙂

Sticky Toffee Pudding (GF) – after this recipe

  • 1 cup of oat milk almond milk
  • 100g dates, stoned and chopped
  • 1/2 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 cup dairy-free spread 1/4 cup + 2 TBS sunflower oil
  • 1/2 cup soft brown sugar
  • 1 tsp vanilla essence vanilla sugar
  • 1 cup self-raising flour
  • 1/4 tsp ginger
  • 1/4 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp nutmeg
  • pinch of cloves

Burnt Caramel Sauce

  • caramel (or syrup)
  • brown sugar
  • vanilla sugar
  • sunflower oil
  • cornstarch (or other starch to thicken it)

Preheat the oven to 190°C/Gas Mark 5. Grease your baking dish (mine was too big, so the outside was baked, and the middle was still soft and a bit mushy. With a smaller pan it should rise better and be fluffier). Add the dates to the almond milk and simmer for 5-10 minutes, until dates are soft. Blitz, stir in the bicarb and set aside to cool. Mix with oil, vanilla and sugar. Mix the flour with the spices and then add the wet ingredients to make a wet dough with no lumps of raw flour. Pour the batter into the pan and bake for 30-40 minutes until the sponge is set and golden.

To make the sauce, melt together the caramel, brown sugar, vanilla and oil (at this point it was quite liquidy). Mix the cornstarch with some cold water before adding it to the sauce. Bring to a boil while stirring continuously and simmer for 5-10 minutes. I served the cake warm with the caramel sauce… yum🙂

_______________________________

An dieses Dessert habe ich mich lange nicht herangetraut. Ich weiß nicht genau, warum, denn es nicht kompliziert, extravagant oder aufwendig. Ich rede von “Sticky Toffee Pudding” (ein englisches Dessert, traditionell bestehend aus einem fluffigen Biskuitkuchen mit verschiedenen Gewürzen, Datteln und Tee, der mit Karamellsauce übergossen serviert wird). Ich habe es noch nie gegessen, also weiß ich nicht, wie nah es dem Original kommt. Ist mir aber egal, weil es superlecker war🙂

Karamell-Biskuitkuchen (GF) – nach diesem Rezept

  • 1 cup  Hafermilch Mandelmilch
  • 100g Datteln, entkernt und kleingeschnitten
  • 1/2 TL Natron
  • 1/2 cup vegane Margarine 1/4 cup + 2 EL Sonnenblumenöl
  • 1/2 cup brauner Zucker
  • 1 TL Vanille Vanillezucker
  • 1 cup selbsttreibendes Mehl
  • 1/4 TL Ingwer
  • 1/4 TL Zimt
  • 1/4 TL Muskat
  • Prise gemahlene Nelken

gebrannte Karamellsauce

  • Karamell (oder Sirup)
  • brauner Zucker
  • Vanillezucker
  • Sonnenblumenöl
  • Maisstärke (oder andere Stärke zum Eindicken)

Heize den Ofen auf 190°C/Gasmarke 5 vor. Fette eine mittelgroße Kuchenform ein (meine war zu groß, weswegen es am Rand gebacken und in der Mitte noch etwas weich war. Mit einer kleineren Form dürfte es besser aufgehen und luftiger sein). Koche die Datteln in der Mandelmilch auf, und lass es 5-10 Minuten köcheln, oder bis die Datteln weich sind. Püriere es, gib das Natron hinzu und nehme es vom Herd. Gib Zucker, Vanille und Öl hinzu und verrühre alles. Vermische das Mehl mit den Gewürzen, gib die nassen Zutaten hinzu und verrühre alles zu einem glatten Teig. Gib den Teig in die Kuchenform und backe ihn für 30-40 Minuten, bis der Kuchen aufgegangen ist, und die Oberfläche leicht gebräunt ist.

Für die Sauce: erhitze unter ständigem Rühren Karamell, braunen Zucker, Vanille und Öl (es ist relativ flüssig). Vermische die Stärke mit etwas kaltem Wasser, dann gib sie in die Sauce. Bringe alles unter Rühren zum Kochen, dann lass es bei geringer Hitze für 5-10 Minuten köcheln. Ich habe den noch warmen Kuchen mit der Karamell-Sauce serviert… lecker🙂

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