Easy bread (GF) | einfaches Brot (GF)

[deutsche Version]

So I made bread again🙂 and this time it´s even easier than last time. Feel free to adjust ingredients to your taste, diet or pantry^^

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Below bread 2. Had it with vegan butter, salt and pepper. Chestnut cream. Apple syrup (that is the closeup picture). All lovely🙂

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Both of these breads are based on a recipe that I found at TheDailyDietribe. I have made it twice now, using what we had in the kitchen.

Easy Bread Version 1

  • 1 cup soy milk
  • 1 tablespoon Estragon vinegar
  • 3 tablespoons ground flaxseeds
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 3/4 cups (254 grams) brown rice flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon sea salt

Easy Bread Version 2

  • 1 cup soy milk
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 3 tablespoons ground flaxseed
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 cup cornmeal (the yellow meal, not the white starch)
  • 1/3 cup teff flour
  • 1/3 cup sweet rice flour
  • 1/3 cup tapioca starch
  • about 1/2 cup buckwheat flakes – optional, only if its sticky
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon sea salt

Directions:
1. Preheat oven to 350 degrees F. Lightly oil a baking sheet.
2. Stir together milk and vinegar. Let sit for a minute, then stir in ground flaxseed and let sit for 5 minutes. After 5 minutes, stir in the oil.
3. In a large bowl, whisk the flour, baking soda, baking powder, and salt. Make a well in the middle, pour the wet mix in and stir. It will eventually get clumpy and you’ll need to knead it until it comes together in a dough.
4. Form into the shape of a french bread, about 8 inches long. (the second bread I made into a round loaf, both works). Place on baking sheet and brush liberally with extra oil.
5. Bake for 40 minutes. Allow to rest at least 20 minutes before cutting.

Note: Make sure your oven is preheated so you can get the bread straight into the oven. It won’t rise much but you want to make sure the baking soda and baking powder are working in the oven.

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Ich habe wieder Brot gebacken🙂 und diesmal ist es noch einfacher als das letzte Brot. Du kannst die Zutaten gerne nach Geschmack oder Vorratskammer anpassen^^

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Unten: Brot Version 2. Habe es mit veganer Butter, Salz und Pfeffer…  oder Maronencreme… oder Apfelsirup gegessen (das ist die Nahansicht). Alles lecker🙂

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Beide Brote basieren auf einem Rezept von TheDailyDietribe. Ich habe es inzwischen zweimal gebacken – jeweils mit kleinen Anpassungen – mit Zutaten, die wir gerade da hatten.

Einfaches Brot Version 1

  • 1 cup Sojamilch
  • 1 EL Estragon-Essig
  • 3 EL gemahlene Leinsamen
  • 2 EL Olivenöl
  • 1 3/4 cups (254 g) braunes Reismehl
  • 1 TL Natron
  • 1 TL Backpulver
  • 1/4 TL Salz

Einfaches Brot Version 2

  • 1 cup Sojamilch
  • 1 EL Apfelessig
  • 3 EL gemahlene Leinsamen
  • 2 EL Olivenöl
  • 1 cup Maismehl (das gelbe Mehl, nicht die weiße Maisstärke)
  • 1/3 cup Teffmehl
  • 1/3 cup Klebreismehl
  • 1/3 cup Tapiokamehl
  • ca. 1/2 cup Buchweizenflocken – optional, wenn der Teig zu klebrig ist
  • 1 TL Natron
  • 1 TL Backpulver
  • 1/4 TL Salz

Zubereitung
1. Ofen auf 350 °F (175°C) vorheizen. Öle ein mit Backpapier belegtes Backblech.
2. Vermische die Sojamilch mit dem Essig. Lass es eine Minute lang stehen, dann mische es mit den gemahlenen Leinsamen. und lass es 5 Minuten stehen. Gib das Öl hinzu, und verrühre alles.
3. Vermische Mehl, Backpulver, Natron und Salz in einer großen Schüssel. Forme eine Kuhle in der Mitte und gieße die nassen Zutaten hinein. Vermische es mit den Händen, irgendwann verbindet sich alles und wird zu einer Teigkugel.
4. Forme es zu einem Baguette, ca. 20cm lang (oder ein rundes Brot, das funktioniert auch gut). Lege das Brot auf das Blech und bestreiche es mit Olivenöl.
5. Backe das Brot für 40 Minuten. Lass es mindestens 20 Minuten abkühlen, bevor es in Scheiben geschnitten wird.

Anmerkung: es ist wichtig, den Ofen vorzuheizen, damit du das Brot direkt hinein tun kannst. Es wird nicht viel aufgehen, aber so kannst du sicher sein, dass Backpulver und Natron während des Backens aktiviert werden.

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