Nutella cake (GF) | Nutella-Torte (GF)

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[deutsche Version]

This was the cake I made for my London leaving meal. It worked perfectly and was so tasty🙂 I know I know, Nutella is not vegan. But I didnt use Nutella, I used a vegan glutenfree chocolate hazelnut spread (which btw is very close to the real thing). And this cake was so good, I found that it needed to be called Nutella cake instead of plain chocolate hazelnut cake😛 Plus its probably my prettiest cake so far🙂

Nutella cake (GF)

sponge cake – this recipe (the same I used for the cupcakes)

  • 340g GF self raising flour (I used the one from Sainsburys – Doves Farm)
  • 225g caster sugar
  • pinch salt
  • 1 tsp baking powder
  • 100ml sunflower oil
  • 15ml white vinegar
  • 280ml water
  • few drops of vanilla extract

chocolate layer

chocolate frosting

  • chocolate hazelnut spread (I used Sainsburys freefrom)

decoration

  • chopped almonds
  • honeycomb pieces (Sainsburys)

Start by making the sponge cake. Preheat your oven to 180°C (350°F), and grease a cake form. Mix the dry ingredients (flour, sugar, salt, baking powder) in one bowl and the wet ingredients (sunflower oil, white vinegar, water, vanilla extract) in a second bowl. Pour the wet into the dry, and combine – not overmix – and pour into the cake form. Bake for about 30mins. When the cake is done, take it out and leave it in the pan for 5-10 minutes before transferring it to a cooling rack. Hint: this gets dry and more dense after just sitting around for one day (probably the curse of vegan glutenfree baking^^), so if you want best results, eat on the day it is made, or the next day.

Let it cool completely before slicing it in half. I had a jar of homemade Dulce de Leche left in my fridge, so I melted it with two bars of dark chocolate (85%), spread in on the lower half and put on the top half of the cake. Use your favourite chocolate hazelnut spread, and completely frost the cake (it doesnt matter if it is neat, you will cover it with decoration anyway). Now for the messy part: sprinkle on the chopped almonds on top. For the sides you kinda have to “throw” them onto the cake, carefully pressing them into the spread so they stick. You can either cover it with chopped almonds, but since I didnt have enough, I filled in the gaps with honeycomb pieces. Let the frosting set in the fridge. I forgot to take the cake out before serving, so it was a little dense, and hard to cut. It is easier if you take it out about half an hour before, to let it soften a bit.

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Diese Torte habe ich zum Abschied aus London gebacken. Hat super funktioniert und war sehr lecker🙂 Ich weiß, ich weiß, Nutella ist nicht vegan. Aber ich habe auch kein Nutella benutzt, sondern einen veganen Schoko-Haselnuss-Aufstrich (der zum verwechseln ähnlich schmeckt). Und diese Torte war so lecker, dass ich es für nötig befand, sie Nutella-Torte zu nennen, und nicht nur Schoko-Haselnuss-Torte😛 und es ist die vermutlich schönste Torte, die ich bis jetzt gemacht habe🙂

Nutella-Torte (GF)

Biskuitkuchen – dieses Rezept (das Gleiche wie für die Cupcakes)

  • 340g GF selbsttreibendes Mehl (gibt es in Deutschland nicht. Wie man die Mischung aus glutenfreien Mehlmischungen und Backpulver dort hinkriegt, muss ich noch testen)
  • 225g Zucker
  • Prise Salz
  • 1 TL Backpulver
  • 100ml Sonnenblumenöl
  • 15ml Essig
  • 280ml Wasser
  • etwas Vanilleextrakt

Schokoladenschicht

Schokoladenüberzug

  • Schoko-Haselnuss-Aufstrich

Dekoration

  • gehackte Mandeln
  • Honeycomb-Stückchen (ist eine Süßigkeit aus Zucker)

Als Erstes bereite den Kuchenboden vor. Ofen auf 180°C (350°F) vorheizen und eine Kuchenform einfetten. Mische die trockenen Zutaten (Mehl, Zucker, Salz, Backpulver) in einer Schüssel und die nassen Zutaten (Sonnenblumenöl, Essig, Wasser und Vanilleextrakt) in einer zweiten Schüssel. Gieße die nasse zu den trockenen Zutaten und vermische alles – aber nicht zuviel – und gebe den Teig in die Kuchenform. Backe den Kuchen für etwa 30 Minuten. Wenn sie fertig sind, nimm die Form aus dem Ofen und lass ihn für 5-10 Minuten in der Form. Danach nimm ihn heraus und lass sie auf einem Gitter abkühlen. Tipp: vegane+glutenfreie Backwaren werden schnell trocken, also am besten am gleichen oder nächsten Tag verzehren.

Lass den Kuchen komplett abkühlen, bevor du ihn in zwei Hälften schneidest. Ich hatte ein Glas selbstgemachtes Dulce de Leche übrig, und habe es mit zwei Tafeln dunkler Schokolade (85%) geschmolzen. Streiche die Füllung auf die untere Hälfte und lege die obere Kuchenschicht darauf. Bedecke die Torte komplett mit deinem liebsten Schoko-Haselnuss-Aufstrich (es ist egal, wie ordentlich das aussieht, da die Torte ja noch dekoriert wird). Zeit für den “unordentlichen” Teil: Streue die Nussstückchen auf die Torte. An den Seiten muss man sie “dranwerfen”, evtl etwas andrücken, um sie anzukleben. Du kannst den Kuchen komplett mit Nussstückchen bedecken, aber weil das nicht gereicht hat, habe ich “Honeycomb”-Stückchen genommen, um die freien Stellen zu bedecken. Lass den Kuchen im Kühlschrank, damit die Deko fest wird. Ich habe vergessen, den Kuchen vor dem Anschneiden herauszunehmen, so war er etwas fest und schwierig zu schneiden. Es ist einfacher, wenn du den Kuchen etwa eine halbe Stunde vorher rausnimmst, dann ist er weicher.

5 thoughts on “Nutella cake (GF) | Nutella-Torte (GF)

  1. well, I thought the cake looks awesome and I will do it anyway, but I just wanted to mention that Dulce de Leche is not vegan.
    Dulce de Leche is basically cooked condensed milk, in spanish means sort of sweet milk.

    I will try it anyway! looks great🙂
    Paola.

    1. Dulce de leche is traditionally not vegan, but I used my own homemade one🙂 if you click on the name, it takes you to the recipe post. Happy baking!

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