Quinoa Cornbread (GF) | Quinoa-Mais-Brot (GF)

Quinoa cornbread with raspberry jam Quinoa cornbread with raspberry jam Quinoa cornbread with raspberry jam Quinoa cornbread

[deutsche Version]

When I saw Tofugurus Video for Chili&Cornbread I wanted to try it. And today I did. And you should, too🙂 you´re probably supposed to eat cornbread with something savoury, but I wanted to try it with jam, and I´m glad I did. I halved the recipe like I usually do, because otherwise I´d always make too much for me. It has a lovely texture, and a nice crunch, but is still soft. Yummy.

Quinoa Cornbread (GF) – after this recipe

Dry

  • 1 1/2 cups cornmeal
  • 1/2 cup brown rice flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp salt

Wet

  • 2 cups rice milk (or other plant milk)
  • 2 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp agave (or other syrup)

Cook

  • 1/3 cup quinoa
  • 2/3 cup water

Place a cast iron skillet in an oven and preheat to 415°F (212°C). Bring the quinoa to a boil, reduce heat, cover and let simmer for 10-15 minutes. Mix the dry ingredients. Add the wet ingredients and quinoa and stir until combined. Melt  a dab of margarine in the skillet. Pour in the batter and bake until crackly on top (20-30 min depending on your oven). Spread margarine on top. Let it cool, then flip it out of the pan and slice. I couldn´t wait though, and took it out while it was still hot, which was fine, too. Eat with your favourite stew or eat it with jam like I did. Go on, it´s tasty🙂

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Als ich Tofugurus Video für Chili&Maisbrot sah, wollte ich es probieren. Und das habe ich heute gemacht. Und das solltet ihr auch🙂 normalerweise isst man Maisbrot vermutlich mit etwas Herzhaftem, aber ich wollte es mit Marmelade probieren, und das war eine gute Idee. Ich habe die Hälfte des Rezepts genommen, was ich meistens mache, weil es sonst zu viel wäre. Es hat eine schöne Konsistenz, etwas knusprig aber trotzdem weich. Lecker.

  Quinoa-Mais-Brot (GF)- nach diesem Rezept

Trocken

  • 1 1/2 cups Maismehl
  • 1/2 cup braunes Reismehl
  • 1 TL Backpulver
  • 1 TL Natron
  • 1/4 TL Salz

Nass

  • 2 cups Reismilch (oder andere Pflanzenmilch)
  • 2 EL Essig
  • 1 EL Öl
  • 1 EL Agavensirup (or anderen Sirup)

Kochen

  • 1/3 cup Quinoa
  • 2/3 cup Wasser

Stelle eine Gusseisenpfanne in den Ofen und heize ihn auf 415°F (212°C) vor. Bringe das Quinoa zum Kochen, stelle die Hitze auf niedrig und lass es für 10-15 Minuten köcheln. Vermische die trockenen Zutaten in einer Schüssel. Gib die nassen Zutaten und Quinoa hinzu und vermische alles. Gib etwas Margarine in die Gusseisenpfanne und gieße den Teig hinein. Backe ihn 20-30 Minuten, bis die Oberfläche Risse bekommt. Streiche etwas Margarine auf das Brot. Lass es abkühlen, bevor du es aus der Form holst. Ich wollte aber nicht warten, und habe es rausgenommen, als es noch heiß war, das geht also auch. Iss es mit deinem Lieblingseintopf oder mit Marmelade, so wie ich. Probier es aus, es ist lecker🙂

3 thoughts on “Quinoa Cornbread (GF) | Quinoa-Mais-Brot (GF)

      1. I will, I took out a book on cornbread once and never actually tried to make it but as it’s winter here and Steve makes an amazing chilli, it’s only fitting it gets a gorgeous cornbread to go with it to keep it authentic🙂

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