Apple Pear Cobbler | Apfel-Birnen-Auflauf

IMG_3540

IMG_3541

IMG_3543

IMG_3545

IMG_3547

[deutsche Version]

Sooo I made cobbler. There is something about this dish that makes it so down-to-earth and comforting I just had to try :) It was during my time in Spain, working as a cook, and we made the food for the weekend course guests. The inspiration came from an english chef, who made a normal version, and I made a vegan glutenfree version. And it was sooo good… the sweetness of the fruit melts together with the soft cake dough and the slight crunch of the sesame really takes it to the next level. Highly recommended.

Also the recipe is without gums. I don´t like them, and so far have had very mixed results using them. Sometimes they leave a bad taste (happened more than once). Sometimes bread comes out gummy. And since some people have trouble digesting them, I will leave them out as much as possible.

-

Apple Pear Cobbler – after this recipe

Fruit compote

  • apples
  • pears
  • peaches
  • jam (fruits of the forest)
  • cornstarch

Cake Dough

  • 1 1/3 cups flour (2/3 rice, 1/3 chickpea, 1/3 buckwheat)
  • 1/4 cup sugar
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 cup olive oil
  • 1/2 cup soy milk
  • sesame seeds

Cook fruit compote. Mix dough (except sesame seeds). Grease a baking dish. Add fruit compote to the baking dish, dough on top, and sprinkle with sesame seeds. Bake for 20-30 mins.

-

Tipps for substitutions:

Fruit compote: We took somewhat of a shortcut, and used readymade fruit jam for the compote, but really you just need fruit, your preferred sweetener, fruit juice/water and some cornstarch to thicken it. Any fruit should work. Make sure it is fully cooked and the fruit is soft, before you add the dough and bake it in the oven.

Flours: I wrote down the flours I used. You can use the same as me, or whatever flour you like to use, or an all-purpose blend.. totally up to you :)

Oil: any oil should work. Since it might alter the taste, use one that you like^^

Milk: you can use any plant milk. Rice, almond, hemp, oat…

______________________________

Uuund, diesmal gab es Kuchenauflauf, auf englisch “Cobbler”. Dieser Kuchen ist so unkompliziert und gut, dass ich ihn einfach mal machen musste :) während meiner Zeit in Spanien, wo ich als Köchin arbeitete, haben wir an den Wochenenden für Kursgäste gekocht. Die Inspiration für dieses Gericht kam von einer englischen Köchin, die eine normale Variante machte, und ich buk eine vegane+glutenfreie Variante. Und es war soooo lecker :) die Süße der Früchte verschmilzt förmlich mit dem weichen Kuchenteig, und die leicht knackigen Sesamsamen geben dem Ganzen den letzten Schliff. Sehr zu empfehlen.

Außerdem ist das Rezept ohne Xanthan oder andere Bindemittel. Ich mag sie nicht, und bis jetzt hatte ich sehr unterschiedliche Erfahrungen damit. Manchmal verursachen sie einen schlechten Nachgeschmack (ist mir schon mehrfach passiert). Manchmal wird Brot gummiartig. Und manche Leute vertragen sie auch nicht so gut, also lasse ich sie meistens weg.

-

Apfel-Birnen-Auflauf – nach diesem Rezept

Fruchtkompott

  • Äpfel
  • Birnen
  • Pfirsiche
  • Waldfrucht-Marmelade
  • Stärke

Kuchenteig

  • 1 1/3 cup Mehl (2/3 Reis, 1/3 Kichererbsen, 1/3 Buchweizen)
  • 1/4 cup Zucker
  • 1 1/2 TL Backpulver
  • 1/4 cup Olivenöl
  • 1/2 cup Sojamilch
  • Sesamkörner

Koche das Kompott. Rühre den Teig zusammen (außer den Sesamkörnern). Fette eine Backform ein. Gib das Kompott in die Backform, den Teig obendrauf, und streue die Sesamkörner darüber. Für 20-30min backen.

-

Tipps&Anmerkungen zu den Zutaten

Fruchtkompott: Wir haben eine kleine Abkürzung genommen, und fertige Marmelade genommen, aber eigentlich braucht man nur Obst, Süße, Fruchtsaft/Wasser und etwas Stärke zum Andicken. Es kann eigentlich jedes Obst verwendet werden. Es muss nur vollständig gekocht und weich sein, bevor es mit dem Teig gebacken wird.

Mehle: in den Zutaten steht, welche Mehle ich genommen habe. Ihr könnt die gleichen nehmen, oder Mehlmischungen… wie ihr wollt :)

Öl: jedes Öl dürfte gehen. Sie haben natürlich einen gewissen Eigengeschmack, also nehmt eins, was ihr mögt^^

Milch: jede Pflanzenmilch geht. Reis, Mandeln, Hanf, Hafer…

About these ads

4 thoughts on “Apple Pear Cobbler | Apfel-Birnen-Auflauf

  1. What a hearty and scrumptious looking cobbler! Love all the combinations of fruits & the cake dough recipe looks easy to try out! I like that you added sesame seeds! Yummm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s