Vegan Day 21 – Polenta Pear Muffins (GF) | Polenta-Birnen-Muffins

400x84_r2

IMG_2833

IMG_2838

IMG_2839

IMG_2841

Klick hier für die deutsche Version

These muffins came into existence because I had leftover polenta. Already cold. Internet search said people do all kinds of things with that, all of which were savoury. But I wanted something sweet. So I had to come up with something myself. These were quite dense for muffins, and they would definitely turn out better when just baked the normal way (muffin batter with cornmeal), but I thought they´re good enough. Sometimes I let myself have (very) high expectations, and sometimes I just relax :)

Favourite mofo links of today…

Savoury

Sweet

Polenta Pear Muffins (GF)

  • leftover polenta
  • cinnamon
  • sugar
  • rice milk
  • 1/3 cup rice flour
  • 1/3 cup buckwheat flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda

Grease two muffin pans (12 muffins). Preheat the oven to 180°C (350°F). With a stick mixer I blended the polenta with some ricemilk, until it reached a thick pancake consistency. Because my leftover polenta had been cooked with vegetable stock I added sugar and cinnamon until it masked the veggie stock. These will turn out a lot better if the polenta has not been cooked with vegetable stock or too much salt, or else the saltiness can overpower the other flavours. How much sugar you use is entirely up to you. Then I poured the mixture through a sieve to take out any lumps.  In my case this batter was exactly 2 cups. Cut one pear into small pieces. To the polenta mixture add rice flour, buckwheat flour, baking powder, baking soda and mix, then add the pear pieces and stir until just combined.

TOPPING (optional): strained a potato soup (recipe tomorrow), mixed the leftover bits with sugar and put a dollop on each muffin. That was just because a.) I wanted to strain the soup to get it really smooth and b.) I always, ALWAYS, use leftovers. It added an interesting twist, because the potato soup was with ginger, but – again – that it really optional. You can top them with whatever you want, or nothing. Up to you :)

Bake for 40 mins (depends on your oven, check after 30mins or so).

_____________________________________

Diese Muffins entstanden aus Polenta vom Vortag. Bereits kalt. Eine Internetsuche ergab, dass Leute alles Mögliche damit anstellen, aber alles herzhafte Sachen. Und ich wollte etwas Süßes. Also musste ich mir selbst was ausdenken. Diese Muffins waren recht kompakt, und sie würden definitiv besser sein, wenn sie normal gebacken werden (Muffinteig mit Maismehl), aber ich fand sie gut genug. Manchmal lasse ich (sehr) hohe Erwartungen zu , und manchmal enstpanne ich mich einfach :)

Liebste vegan MoFo Links des Tages…

Savoury

Sweet

Polenta-Birnen-Muffin (GF)

  • Polenta vom Vortag
  • Zimt
  • Zucker
  • Reismilch
  • 1/3 cup Reismehl
  • 1/3 cup Buchweizenmehl
  • 1 TL Backpulver
  • 1 TL Natron

Fette zwei Muffinbleche ein (12 Mulden). Heize den Ofen auf 180°C (350°F) vor. Mixe mit einem Stabmixer Polenta mit etwas Reismilch, bis es die Konsistenz eines dicken Eierkuchenteigs hat. Weil meine Polenta mit Gemüsebrühe gekocht war, fügte ich Zucker und Zimt hinzu, bis es den Geschmack überdeckte. Diese Muffins werden viel besser, wenn die Polenta nicht mit Brühe oder Salz gekocht wurde, weil die Salzigkeit sonst zu stark sein kann. Wieviel Zucker du nimmst, ist dir überlassen. Gieße es durch ein Sieb, um Klümpchen herauszufiltern. Mein Teig war zu diesem Zeitpunkt genau 2 cups. Schneide eine Birne in kleine Würfel. Gib die Mehle, Backpulver und Natron zur Polenta-Mischung und vermische alles, dann füge die Birnenstückchen hinzu und rühre es noch einmal um.

TOPPING (optional): ich habe Kartoffelsuppe (Rezept gibts morgen) durch ein Sieb abgegossen, und die übriggebliebenen Stückchen mit Zucker vermischt und einen TL auf jeden Muffin getan. Der Grund: a.) ich wollte die Suppe durch ein Sieb gießen, um sie schön glatt zu machen und b.) ich verwende immer, IMMER, alle Reste. Es war eine interessante Kombination, da die Suppe Ingwer enthielt, aber – wie bereits gesagt – das ist optional. Du kannst die Muffins toppen, mit was du möchtest, oder auch nicht. Wie du magst :)

Backe die Muffins für 40 Minuten (hängt vom Ofen ab, prüfe nach 30 Minuten oder so).

6 thoughts on “Vegan Day 21 – Polenta Pear Muffins (GF) | Polenta-Birnen-Muffins

  1. ooh I’m visualising these, warm from the oven and covered in vegan custard. You can tell it is autumn if I am dreaming of custard. thanks so much for listing my chocolatey banana tortilla recipe! you’ve made my day xxx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s